Een greep uit mijn archief


———————————————–

Met geluid door de hersenbarrière

Ultrasone trilling loodst Alzheimer-medicijn de hersenen in

Medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer hebben er moeite mee door te dringen in de hersenen. Ons brein verdedigt zich tegen deze geneesmiddelen met een natuurlijke beschermingswal. Onderzoekers proberen deze barrière veilig te openen met behulp van ultrasone geluidstrillingen.

Tekst: Marc Laan

“Straks kunnen we voor het eerst meten hoevéél van het medicijn echt in de hersenen van een Alzheimer-patiënt aankomt. Dat weten we tot nog toe niet”

Elsmarieke van de Giessen, nucleair geneeskundige Amsterdam UMC

“Zodra onze geluidstrilling een tijdelijke opening maakt in de bloed-brein-barrière, gaan de moleculen van het medicijn de hersenen binnen.”

Wiesje van der Flier, directeur Alzheimercentrum Amsterdam

Met geluid door de hersenbarrière – Janus, populair wetenschappelijk magazine, juni 2022

—————————————————————————————-

Eerste draadloze pacemaker in Europa

Innovatie in de cardiologie voorkomt gevaarlijke ontstekingen in het hart

Jaarlijks krijgen duizenden mensen een pacemaker, die een verkeerd hartritme corrigeert. Hartspecialist Reinoud Knops bracht voor het eerst in Europa bij een patiënt een draadloze pacemaker in. Een onderhuidse defibrillator bestuurt het apparaatje. De nieuwe techniek voorkomt gevaarlijke complicaties.

Tekst: Marc Laan

“Je kunt de patiënt zelfs in de MRI-scanner schuiven, dat brengt de werking van de pacemaker niet in gevaar.”

“Sensoren bepalen of het hart bestookt moet worden met een zware stroomstoot uit de defibrillator, of dat eerst volstaan kan worden met een serie kleine pulsjes vanuit de pacemaker.”

Reinoud Knops, cardioloog Amsterdam UMC

Twee communicerende apparaatjes voor het hart – Janus, populair wetenschappelijk magazine, maart 2022

===============================================================

Adam is geen Eva

De strijd tegen onzichtbare hartkwalen bij vrouwen

Vrouwen tussen 35 en 60 jaar kampen steeds vaker met hart- en vaatziekten. Lang niet altijd worden die op tijd ontdekt. Zelfs tijdens hartonderoek blijft een deel van hun aandoeningen onzichtbaar. Een nieuw expertisecentrum in Amsterdam UMC bindt de strijd aan tegen deze verborgen hartziekten.

“Hartproblemen worden nog te vaak gezien als een mannending. Toch overlijden dagelijks 53 vrouwen aan een hartaandoening, tegenover 50 mannen. Vrouwen overlijden zeven keer vaker aan een hartinfarct dan aan borstkanker.”

“Er is nog een oorzaak waardoor hartaandoeningen bij vrouwen te veel onder de radar blijven. Vrouwen zijn wat breedsprakiger. Zij verhullen onbedoeld de kern van hun aandoening door meerdere klachten op te sommen. Als cardioloog moet ik dan de patiënt dwingen helder te zijn.”

Yolande Appelman, interventie-cardioloog Amsterdam UMC

Beslist geen mannendingJanus, populair wetenschappelijk magazine, maart 2021

—————————————————————————————————————

Elk kind zijn eigen etiket

Precisiepsychiatrie trekt ten strijde tegen ritalin

Kinderen met uiteenlopende breinstoornissen krijgen vaak het label ‘autisme’ of ‘ADHD’ opgeplakt. Velen slikken sterke medicijnen als ritalin, om bijvoorbeeld boosheid te onderdrukken, of onrust in de klas te voorkomen. Maar de oorzaak van hun stoornis is hiermee niet verholpen. Kinderpsychiater Hilgo Bruining wil af van deze standaardaanpak, en pleit voor individuele precisiebehandelingen.

"Veertig jaar research heeft geen sluitende definities opgeleverd van autisme of ADHD. Toch blijven wij vasthouden aan dit systeem met grove labels. Eén op de zes kinderen krijgt nu al de diagnose ADHD of autisme."

"Het goede nieuws is dat er ongeveer veertig andere medicijnen bestaan, die je gericht kan inzetten bij breinstoornissen. Zij werken veiliger dan de chemische hamers als ritalin en antipsychotica. Een voorbeeld is Bumetanide, oorspronkelijk een plaspil voor mensen met hoge bloeddruk. Dit middel blijkt soms een verstoord brein te helpen prikkels uit de buitenwereld beter te filteren."

Hilgo Bruining, kinderpsychiater Amsterdam UMC

Elk kind zijn eigen etiketJanus, populair wetenschappelijk magazine, december 2020


Veilig oud in je eigen huis

Zo lang mogelijk in het eigen huis blijven wonen, dat is wat veel mensen willen. Vaak zijn er aanpassingen van de woning voor nodig. Een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden.

Negen van de tien 75-plussers wonen in de oude, vertrouwde woning. Wanneer je besluit zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, zijn er zaken om in de toekomst rekening mee te houden: zo neemt je mobiliteit af en wordt de kans op vallen groter.

Tegenwoordig is er een groot tekort aan levensbestendige veilige woningen. In je huidige huis blijven wonen is dan een noodzaak. Maar: niet alle woningen zijn onveilig. Maak, als je gaat nadenken over een toe-komstbestendige woning, voor jezelf een checklist. Waar zitten in de toekomst mogelijke risico’s in mijn woning?

"De keuken is een veel gebruikte ruimte en daarom een goed begin. Het is veiliger die bovenkasten te vervangen door een paar lagere opbergruimtes. Laat dan meteen grote, diepe lades in de kasten aanbrengen, zodat je makkelijker bij de pannen kunt. Berg de zwaarste pannen en zware keuken-machines in de bovenste laden, dat scheelt tilwerk en spaart je rug."

"Een elektrische inductiekookplaat is veiliger dan gas en je hebt ze al vanaf €250. Daar komt wel vaak €350 bij voor het aanleggen van een of meer extra stroomgroepen in de meterkast."

Oud worden in je eigen huis Geld & Recht, 13 oktober 2020

Lees het hele stuk online: https://www.plusonline.nl/langer-zelfstandig-wonen/oud-worden-in-je-eigen-huis

—————————————————————————————————————————

Voor het eerst hebben Nederlandse chirurgen iemand met een hartritmestoornis geopereerd in een MRI-scanner. Die levert veel scherpere beelden op dan het traditionele röntgenapparaat waar de patiënt doorgaans in ligt. Dit verhoogt de slaagkans van de operatie aanzienlijk, waardoor herhaaloperaties minder voorkomen. Hiermee kan de wachtlijst van duizenden hartpatiënten bekort worden.

"Het was een huzarenstukje, we moesten de hele operatieprocedure opnieuw uitvinden. Er staan bij de ingreep tien man rond de patiënt. Ik heb al die verschillende rollen in een apart gekleurd hesje gestoken. "
"Je ziet in een MRI de samenstelling van het hartweefsel veel beter. Je vindt met je instrumenten makkelijker de juiste plek in het hart, waar de ingreep moet plaatsvinden." 

Marco Götte, chirurg Amsterdam UMC

Opereren in de MRI-scanner – Janus, populair-wetenschappelijk tijdschrift – oktober 2020


Een casinopensioen mocht het niet heten. Toch schommelen de pensioenen in het nieuwe pensioenstelsel mee met de beurskoersen. Je oudedagsuitkering is straks niet langer een belofte, gebaseerd op je loon. Het is slechts een verwachting, gebaseerd op de premies die je in de loop der jaren inlegt, aangevuld met het beleggingsrendement.

"In het oude systeem moeten de penningmeesters van de fondsen iedere maand bijhouden of zij wel genoeg geld in kas hebben om die pensioenen over veertig jaar te kunnen uitbetalen. Er moest dus extra veel geld in de reserves zitten. Straks kijkt de penningmeester alleen nog naar wat je tot nu toe hebt ingelegd."

"Tegen de tijd dat je met pensioen gaat, verdeelt het fonds het bedrag op jouw rekening in twintig partjes van een jaar. Twintig jaar is je gemiddelde levensverwachting. Wie langer leeft, krijgt geld uit de potjes die overblijven van mensen die korter leven dan twintig jaar."

Nieuw pensioenakkoord met lossen eindjesGeld & Recht – september 2020


Stop eens een mummie in de CT-scanner

Radiologisch laboranten van het Amsterdam UMC bekijken na werktijd bijzondere patiënten in hun CT-scanner. Het zijn drieduizend jaar oude mummies, die door steeds betere scantechnieken nog allerlei verrassingen in petto hebben. Zoals een poppetje van klei in hun gebalsemde buik. Of een nest krokodillenbaby’s.

"Met een vrachtwagen komen de mummies in gesloten kisten uit Leiden. Bij het uitladen gaat de bewaking mee om de optocht te begeleiden naar de eerste etage, waar de CT-scanners staan."

"Om te testen of de röntgentechniek ook bij een mummie werkt, schoven wij eerst een koffiekopje in de scanner. Dat ging goed, waarna een een antieke Griekse vaas volgde. Toen wij vervolgens een mummie door de scanner haalden, bleek het een man te zijn met een reeks gebroken ribben en een dwarslaesie in zijn nek. Vermoord misschien?"

- Roel Jansen, radiologisch laborant Amsterdam UMC

"In een dierenmummie zaten twee krokodillen met daaromheen gedrapeerd 47 krokodillenbaby's. Wellicht een symbool van vruchtbaarheid."

- Lara Weiss, conservator Rijksmuseum voor Oudheden

Radiologie en het geheim van de mummiesJanus, populair-wetenschappelijk tijdschrift – juni 2020


Rente naar nul procent

Gratis geld en negatieve rente: vijf jaar geleden had niemand er nog van gehoord. De schuld wordt graag gegeven aan de Europese Centrale Bank. Maar er zijn meer oorzaken. Wij leven allemaal langer en sparen steeds meer. Pensioenfondsen doen daaraan mee door steeds meer geld apart te zetten voor hun langer levende deelnemers. Dit drijft de spaartegoeden eveneens op. En als ergens een overschot aan is, dan daalt de prijs. In dit geval de rente.

"De grote winnaars van de historisch lage rente zijn de overheden. Wie had durven denken dat de Griekse staat onlangs een half miljard euro aan staatsleningen kon binnenhalen tegen een rente van -0,02 procent?"

"Terwijl spaarders op een houtje bijten, wrijven beleggers zich in hun handen. De Amsterdamse beursindex AEX steeg in drie jaar met 30 procentpunt."

Lage rente – gunstig of juist niet?Plus Magazine, februari 2020


Dossier slaap

Schoppen in je slaap voorbode van Parkinson

Tekst: Marc Laan, foto: Marieke de Lorijn

Slaapprofessor Ysbrand van der Werf bestudeert of slaapproblemen op jongere leeftijd een voorbode zijn van de ziekte van Parkinson in het latere leven. Schoppen en slaan tijdens de droomslaap kan een voorspeller van de ziekte zijn.

Slaapproblemen voorbode van Parkinson – JANUS, populair-wetenschappelijk tijdschrift – september 2019

"Patiënten bij wie later Parkinson werd vastgesteld, bleken zo'n tien tot vijftien jaar daarvoor al te kampen met een onrustige remslaap. Soms beelden zij een droom uit, zij schoppen in hun slaap en maken afwerende handbewegingen. Ook zie je mensen doen alsof zij een sigaret uittikken."

"Mijn opa schopte mijn oma eens tijdens een droom, en beweerde toen dat hij een doelpunt had gescoord. Maar hij kon helemaal niet voetballen. Hij heeft dan ook Parkinson ontwikkeld."

- Ysbrand van der Werf, hoogleraar Functionele Neuroanatomie.

Digitale spaarkaart verleidt hartpatiënt tot gezondere leefstijl

Wie zijn ongezonde leefstijl aanpakt, krijgt minder snel last van welvaartsziekten als suiker, kanker of een hartinfarct. Een digitale spaarkaart geeft een steuntje in de rug met punten voor gezond gedrag, die bijvoorbeeld recht geven op een bezoekje aan een leefstijltrainer.

Digitale spaarkaart verleidt hartpatiënt – Wetenschapsjournaal – oktober 2019

"De meeste mensen zijn lui, als er op aan komt gezond te leven."

"De politiek heeft alle leefstijlinterventies in de zorg wegbezuinigd."

- Roderik Kraaijenhagen, cardioloog te Amsterdam

Even Apeldoorn bellen

Een beetje noodweer kan in een paar uur tijd bij je thuis voor duizenden euro’s schade aanrichten. Wie betaalt de rekening?

Welke storm- en waterschade krijg ik vergoed?Geld & Recht – februari 2020

"Een schade wordt niet vergoed wanneer je die had kunnen voorkomen."

"Het KNMI spreekt van een storm bij windkracht 9. Verzekeraars noemen windkracht 7 al storm. Dat is gunstig voor de verzekerde."

SiRy, big data en privacy: een mega-gevoelig thema onder ict-geleerden

Het digitale snuffelprogramma SiRY, dat bijstandsfraude moet opsporen, staat op gespannen voet met de privacy van mensen. In 2014 zocht ik Maurice van Keulen van de Universiteit Twente op, die vertelt hoe gemeentelijke frauderechercheurs toen al met behulp van slimme algoritmen bijstandsfrauders achter de vodden zitten.

Vervolgens ging ik langs bij de Delftse ethicus Jeroen van den Hoven, om te vragen of dat allemaal wel kan. Hij pleit al jaren voor een recht te worden vergeten op internet.

Hieronder de twee verslagjes van destijds. Ze zijn actueler dan ooit:


Digitale mol snuffelt naar uitkeringsfraude

marclaan.nl – 21 mei 2014
 

Kun je op Twitter met zekerheid iemands ware identiteit vaststellen, bijvoorbeeld die van een bijstandstrekker? Is het vervolgens mogelijk uit diens acties op internet op te maken of hij neigt tot uitkeringsfraude, zodat hij vervolgd kan worden?

Informaticaspecialist dr. Maurice van Keulen (foto) is al een aardig eindje op weg beide vragen met “ja” te beantwoorden. Hij is onderzoeker bij het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie aan de Universiteit Twente en financiert dit ICT-project mede met geld van het publiek-private onderzoeksprogramma COMMIT/. Met enkele studenten en promovendi sleutelt hij, samen met het ministerie van Sociale Zaken, aan software die de fraudespeurders van de gemeenten ondermeer in staat stelt een onterecht ontvangen huurtoeslag op te sporen.

De onderzoekers stoppen eerst een lijst met alle toeslagaanvragers in de computer. Vervolgens zoekt de software als een digitale mol volautomatisch naar de gedragingen van deze potentiële verdachten op sociale media als Twitter, Facebook of Marktplaats.

Nauwkeurige resultaten

De sociale recherche koppelt al langer gegevens uit allerlei overheidsdatabanken aan elkaar, zoals van de Belastingdienst, de Gemeentelijke Basisadministratie en de Rijksdienst voor Wegverkeer. Door hier internetgedragingen aan toe te voegen levert die analyse nauwkeuriger resultaten op. Rijdt iemand een dure auto, staat die misschien op naam van zijn vrouw? Hoeveel bewoners telt het huishouden? Hoe groot is hun waterverbruik? Vooral dat waterverbruik en de autogegevens blijken een goede indicator voor fraude, zo weet de sociale recherche al langer. Met behulp van datamining analyseert de computer tot slot hoe groot de kans is dat iemand fraudeert.

Herkenningsalgoritmes in onze software werken

Cruciaal bij dit forensisch onderzoek is het correct koppelen van een anoniem Twitter-account aan de juiste persoon. Van Keulen: “Ons vooronderzoek heeft bewezen dat de herkenningsalgoritmes in onze software werken. Veertig mensen deden vrijwillig mee. Twaalf van hen hadden een account op Twitter. Wij slaagden er in op basis van naam, spreektaal en adres uit miljoenen Twitter-accounts elf van de twaalf te koppelen aan hun account. Dat is een hoopvolle uitslag voor vervolgonderzoek.”

“Fraudespeurders van de gemeenten voeren dossieronderzoek uit bij mensen van wie is vastgesteld dat er een hoge kans is dat ze frauderen. Zo kan mogelijk uitkeringsmisbruik worden bevestigd. Dat kost veel tijd. En als de initiële inschatting van kans op fraude niet zo goed is, levert dat uiteindelijk nogal wat tijdverkwisting en onderzoek naar onschuldige mensen op. De nieuwe opsporingssoftware vertelt de rechercheur nu veel accurater hoeveel procent kans er is dat iemand fraudeert. Zo kan de speurder beter selecteren wie een nader onderzoek waard is”. Van Keulen: “De informatie uit overheidsdatabanken is een papieren werkelijkheid. Wij gaan op zoek naar sporen in de echte werkelijkheid: de sociale media.”

“Het succesvol herkennen van een fraudeur staat nog in de kinderschoenen. Onze software levert nu alleen een lijst op met waarschijnlijke Twitteraccounts van mensen. Maar het is geen grote stap meer daar nuttige sporen uit te halen.”

‘Op het randje’

Is al dat wroeten in de privacy van duizenden onschuldige burgers wel ethisch verantwoord? Van Keulen: “Wij hebben samen met ethisch-filosofe Aimee van Wynsberghe van de Universiteit Twente vastgesteld dat wat wij doen op het randje is. Zij gebruikt dit onderzoek als scenario voor haar eigen onderzoek naar privacy rondom sociale media. Haar oordeel is dat het doel, het blootleggen van fraude, deze methode legitimeert. Want met deze aanpak is er een balans tussen de privacy van de onschuldigen en het algemeen belang van de samenleving. Uiteindelijk komt het opsporen van fraude aan de hele maatschappij ten goede, dus ook aan die onschuldigen wier privacy in het geding is. Je moet dan wel tevoren technische en organisatorische voorzorgsmaatregelen treffen, zodat je de privacy-schending binnen de perken kunt houden.”

Resultaat binnen een paar uur

Van Keulen werkt ook samen met het Nationaal Forensisch Instituut. Dat neemt bij invallen van alles in beslag, zoals pc’s, camera’s, usb-sticks en mobieltjes. Het NFI en Fox-IT trekken alle data er uit en laten er onderzoekers op los. Dat is tijdrovend, het gaat vaak om terabytes aan gegevens. “Wij helpen ze nu bij het maken van een browser die mails, agenda’s en contactenlijstjes onderzoekt op verdachte sporen. Je wil bijvoorbeeld weten of twee personen ergens hebben afgesproken. Dat lukt inmiddels aardig.” De software levert nu binnen een paar uur een lijst op van alle kennissen van een verdachte, gerangschikt naar de intensiteit van de contacten.

Marc Laan, zelfstandig ICT-journalist 

Meer over het werk van Maurice van Keulen en zijn collega's vind je hier: TimeTrails (Spatiotemporal Data Warehouses for Trajectory Exploitation)
Meer over richtlijnen voor Big Data onderzoekers staat in deze pdf: To use or not to use - guidelines for researchers and Social Media.pdf

‘Er hoort een recht te zijn om vergeten te worden op internet’

marclaan.nl – 21 mei 2014

Een interview met Jeroen van den Hoven, ethicus en hoogleraar Morele Filosofie aan de TU Delft.

Hoe ver mogen wetenschappers en overheden gaan met het toepassen van Big Data-technologie op privégedrag van burgers? Wij vroegen het aan de Delftse ethicus Jeroen van den Hoven. “De huidige privacywetten zijn hopeloos achterhaald.”

Jeroen van den Hoven (foto) gaat er eens goed voor zitten. Onze vraag of aan Big Data-technologie ethische grenzen gesteld kunnen worden “komt geen seconde te vroeg”, zegt hij in zijn werkkamer aan de TU Delft.
“De bescherming van privacy is door de snelle opkomst van Big-Data-technologieën echt een groot probleem aan het worden. Ik denk dat dit dé grote ethische kwestie van deze eeuw gaat worden.”

Van den Hoven is hoogleraar Morele Filosofie aan de TU Delft. Hij is van mening dat wetgeving en politiek hopeloos achterlopen op de razendsnelle opmars van de nieuwe digitale datasleepnetten, die internet en databanken afstruinen op zoek naar alle mogelijke gegevens over menselijke gedragingen. “Daar moeten heel snel nieuwe toezichtsmechanismen voor komen.”

“Bovendien moet iedere burger wettelijk het recht krijgen vergeten te worden. Letterlijk: het recht gewist te worden uit de geheugens van Google, Facebook en andere datahandelaren.”

Mag een gemeentelijke sociale dienst het Twittergedrag van zijn cliënten verzamelen om subsidiefraude op te sporen?
Van den Hoven: “Dat Twittercommunicatie openbaar is, wil nog niet zeggen dat iedereen daar Big-Dataverzamelingen van mag aanleggen. Als je die gaat koppelen met andere databanken is het ethisch gezien als snel problematisch. Maar ik acht het wel ethisch geoorloofd dit te doen, als een frauderechercheur een opsporingsbevoegdheid heeft, en hij binnen strenge normen van verantwoording opereert.”

Data verzamelen om bijvoorbeeld fraude op te sporen is toch geen schande?
“Het massaal verzamelen van data voor veiligheid, sociale zekerheid of voor justitiedoelen komt op het eerste gezicht ten goede aan de samenleving. In Italië koppelde de overheid een databank met uitkeringen voor slechtzienden met die van de aanvragers van rijbewijzen. Daar rolde nogal wat fraude uit. Maar aan al die verzamelde datastromen kleven enorme privacy-problemen, vooral als je databestanden gaat koppelen.”

“Er wordt steeds meer bewaard, de opslag kost ook bijna niets meer. En de burgers, die zelf ook massaal hun gegevens op internet rondstrooien, zien onvoldoende in wat het belang van hun privacy is. We zijn bijna vergeten dat wij wettelijke databescherming hebben ingevoerd om een aantal morele redenen. Ik noem er vier:

  • Allereerst willen we als samenleving schade van datamisbruik voorkomen. 
  • Vervolgens is er de wens dat onze gedragsdata niet zomaar worden verhandeld. 
  • Ten derde vinden wij het best vervelend als data over onszelf van het ene sociale domein naar het andere uitlekken.
  • En als laatste: ieder mens heeft de morele autonomie zich binnen zekere grenzen te presenteren zoals hij dat graag zélf ziet. Dat geeft je het recht informatie over jezelf achter te houden."

“Deze vier grenzen leveren het filosofische fundament onder het juridische recht op privacy. Zij vormen een hekwerk dat het aanleggen van dataverzamelingen inperkt. Er is een balans nodig tussen de hoeveelheid informatie die het collectief over iemand kent, en het recht van het individu zijn identiteit te beschermen.”

Er bestaan toch al uitgebreide Europese privacy-regels?
“De Europese regels over datagebruik zijn verouderd en zijn gebaseerd op een privacy-discussie die achterhaald is. De EU-wet schrijft voor dat het verzamelen van persoonsgegevens alleen mag gebeuren voor één bepaald, vooraf bekend doel. Ook het gebruik van die data moet beperkt blijven tot dát doel. Maar bij Big-Data-technologie bestaat er helemaal geen doel. Er worden volautomatisch en massaal gegevens bijeengeharkt en opgeslagen. De onderzoekers zien later wel of zij uit die berg data met behulp van slimme algoritmen patronen kunnen vinden. Daar heeft de wetgeving helemaal geen vat meer op.”

“In de Europese data-protectiewet staat bijvoorbeeld een definitie van wat persoonsgegevens zijn. Maar Big Data gaat niet over personen. Er zijn bij die technologie geen identificeerbare personen meer, maar alleen data over verschijnselen, gedrag en gedragspatronen. Het gaat niet over jou en mij, tót dat je die dataverzameling combineert met andere databases. Bijvoorbeeld met het stroomverbruik en watergebruik dat straks in alle huishoudens bijgehouden wordt door slimme meters. Dan ineens kun je afwijkingen van patronen vaststellen, bijvoorbeeld dat er op een bepaald tijdstip niemand thuis is, of dat er juist meer mensen dan normaal aanwezig zijn. Met Big Data kun je zien dat er veel of weinig gedoucht wordt in een huishouden.”

De ethische grenzen aan Big Data staan sinds kort hoog op de agenda van de KNAW. U bent zojuist benoemd in een commissie van de Academie die gaat adviseren de ethische aspecten van Big Data. Wat wordt uw inbreng?
“Wij moeten de precieze opdracht nog ontvangen. We gaan in ieder geval bekijken of er wetten en protocollen moeten komen die het aanleggen en gebruiken van dataverzamelingen inperken.”

Wat de hoogleraar betreft, worden zowel commerciële datahandelaren als academische onderzoekers onderworpen aan nationaal en internationaal toezicht. “Wat wij nodig hebben is PET, privacy enhancing technologie. Dat komt in de praktijk neer op maatschappelijk verantwoord innoveren, waarbij je tevoren veiligheden inbouwt bij het vergaren van gegevens. Er moet de garantie zijn dat data niet hergebruikt wordt voor andere doelen. En er moet sprake zijn van data-minimalisatie, zo weinig mogelijk opslaan dus. Het College Bescherming Persoonsgegevens kan ter controle een assessment uitvoeren bij bedrijven en onderzoeksinstituten die op innovatieve manieren data willen gaan verzamelen en exploiteren.”

“Google, Facebook en andere databedrijven lobbyen in Brussel al zwaar tegen dit soort gedachten. Ik vermoed overigens dat die ondernemingen intern heus wel weten dat hun business model van het commercieel verhandelen van persoonsdata zeer kwetsbaar is geworden, juist vanwege het privacy-dossier. Zij proberen alleen het nog een beetje te rekken.”

Van den Hoven vindt dat iedere organisatie tevoren moet nagaan wat de gevolgen van haar innovaties op datagebied zijn. “Zo’n plicht kan geen honderd procent bescherming bieden, maar je kan als CBP wel controleren of organisaties hun best daarvoor gedaan hebben. Is er bijvoorbeeld tevoren nagedacht over de gevolgen van een electronisch patiëntendossier, of over de invoering van slimme meters?”

Ook nodig is wat de hoogleraar sousveillance noemt. “Je kan diezelfde big-data-technieken gebruiken om achteraf vast te stellen of er privacyschendingen hebben plaatsgevonden door dataverzamelaars. In Italië ontdekten onderzoekers die sousveillance toepasten, dat banken discrimineren bij het verstrekken van kredieten met behulp van illegaal aangelegde dataverzamelingen.”

Verzekeraars azen ook op privégegevens.
Als verzekeraars met Big Data aan de slag gaan, kan het wel al snel een ethisch probleem worden, vindt Van den Hoven. “Big data gaat enorm veel teweeg brengen in de verzekeringsbranche. We gaan tijden van nagenoeg perfecte informatie tegemoet. De verzekeraars kunnen bijvoorbeeld hun klantenbestand koppelen aan informatie over het menselijk genoom. Zo kunnen zij ziekten bij hun verzekerden voorspellen. Wanneer verzekeraars de koppeling maken aan Big Data over iemands levensstijl en gedrag, dan rollen daar naar hun opvatting onverzekerbare mensen uit.”

Marc Laan, zelfstandig ICT-journalist 


Wat betekent dat voor ons pensioen?

Het nieuwe pensioenstelsel waarover vakbonden en regering het dit jaar eens waren geworden, werd al snel ondermijnd door de verwoestende gevolgen van de lage rente. Voor 8 miljoen mensen dreigt  een korting die kan oplopen tot 45 euro per maand. Zonder pensioenakkoord zou dit echter 120 euro zijn geweest.

Wat betekent dit voor ons pensioen?  – Geld & Recht – november 2019

"De grote klap van het pensioenakkoord komt vooral terecht bij de generatie die geboren is in de jaren tachtig, de mensen die nu rond de 45 jaar zijn. Zij kunnen hun pensioengat niet meer dichten."

"Eerder stoppen met werken mag ineens weer, maar alleen als het vroegpensioen lager is dan 19.000 euro per jaar."

 

Ziekenhuis zit op een goudmijn aan wetenschappelijke data

Naast het behandelen van patiënten doen artsen wetenschappelijk onderzoek, om betere behandelmethoden te vinden. Hoe zit dat met de nieuwe privacyregels zoals AVG? Moet een patiënt altijd toestemming geven als artsen zijn persoonlijke gegevens gebruiken voor wetenschappelijke studies? Wie mogen die data inzien en wie niet?

Ziekenhuis zit op een goudmijn aan wetenschappelijk dataHet Wetenschapsjournaal – 01/2019

"In Amerika betalen criminelen vijf dollar per medisch dossier." 

"De patiënt is volkomen vrij te weigeren mee te doen aan een wetenschappelijk medisch onderzoek."
- Eric Masseus,functionaris gegevensbescherming Ziekenhuis Tergooi

"Er is veel discussie in de zorg over bewaartermijnen van patiëntgegevens. Wij gooien echter digitale dossiers nooit weg, want bij erfelijke ziekten schaad je dan wellicht de belangen van kinderen of zelfs kleinkinderen."
- Jaap Markerink, information officer


Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, des te meer gemeentebelasting je betaalt. Toch is een hoge WOZ ook goed nieuws: het kan leiden tot lagere hypotheeklasten.

Blij met hoge WOZ-waarde – Geld & Recht – februari 2019

Banken rekenen een renteopslag als je hypotheek relatief groot is ten opzichte van de woningwaarde. Maar stijgt de waarde van het huis, dan verlaagt de bank die extra rente lang niet altijd automatisch. Vraag een lagere risico-opslag zelf aan. Het kan je zomaar 150 euro per maand aan lagere hypotheeklasten schelen.

Je kunt je huis ook in een lagere risicoklasse krijgen door af te lossen op je hypotheek.

These days, 3D printers are used to produce food, aircraft components and even living cells. UT researcher Claas Willem Visser is developing a printer that will allow to produce entirely new and futuristic materials.

Skin and cartilage from a 3D printerU-Today, Science and Technology Magazine – september 2018

"We realised that we can also fill the droplets with living cells."

"If you want to produce larger quantities of living cells, you need a system of veins to keep them alive with oxygen. Printing blood vessels is a promising way to print living tissue larger than a few millimeters."        - Claas Willem Visser, physicist at TU Twente

Teken brengen niet alleen de Lymebacterie over op mensen. De kleine spinachtigen voeren nog zes andere ziekten mee in hun wapenarsenaal. AMC-onderzoeker Dieuwertje Hoornstra wil graag weten hoe deze onbekende ziekteverwekkers te werk gaan.

Teek brengt meer ziektes overAMC Magazine, juli 2018

"Het beste kun je bij een wandeling in de natuur of tijdens tuinieren een lange broek dragen, onderaan ingestopt in je sokken." - Dieuwertje Hoornstra

Doe de hypotheekcheckGeld & Recht – juni 2018

De regels voor banken hoe ze de boeterente bij oversluiten moeten omrekenen zijn gewijzigd. De kans is groot dat u hierdoor minder boeterente hoeft te betalen. Bekijk de mogelijkheden voor een lagere rente.


Enig idee wat een halve dag zorghulp in huis kost? Of intensieve verpleging thuis? Hoeveel bent u kwijt aan de eigen bijdrage? Vier praktische rekenvoorbeelden maken duidelijk wat u betaalt voor zorg thuis of in een verpleeghuis. Een kijkje in de keuken van de Wet maatschappelijke ondersteuning. 

Wat gaat zorg mij kosten?Geld & Recht, maart 2018

"Het kabinet wil in 2019 voor huishoudens die gebruikmaken van de Wmo-voorzieningen een standaard abonnementstarief invoeren dat 17,50 euro per vier weken gaat kosten."

"Bij 24-uurszorg in huis kan de eigen bijdrage oplopen tot 2332,60 euro per maand."

"Steeds meer mensen ontdekken dat je de zorg van een verpleeghuis ook thuis kan ontvangen, via het zogenoemde modulair pakket thuis."

Laser-speurder herkent reuma

Twentse onderzoekers zijn er in geslaagd een handzaam apparaatje te ontwikkelen waarmee een arts de aanwezigheid van reuma in vingergewrichten kan meten. De vinding kan er op termijn toe leiden dat patiënten met reumapijn sneller worden geholpen. Mede-uitvinder Pim van den Berg bewees in vakblad Photoacoustics dat het toestel werkt.

"Door een slimme combinatie van echoscopie en laserlicht kijken wij nu tot tien centimeter in een gewricht."

"Dit toestel kan op den duur bruikbaar zijn bij het opsporen van huidkanker en aderverkalking.

- Pim van den Berg, onderzoeker UTwente

Physicist Hans Hilgenkamp at University Twente was awarded an NWO grant worth 425.000 euro. His research group will use this money in the hunt for superconductive new materials in electronic devises.

The hunt for superconductivityU-Today , december 2017

"Our ultimate goal would be to discover how to achieve superconductivity at room temperature."

"You will not find superconductivity in your smartphone anytime soon. The computational power of computers is moving to the cloud. Your smartphone will increasingly outsource its calculations to big computational centres that work with temperatures of minus 269 degrees Celsius." - Hans Hilgenkamp, physicist at University Twente

Verdwijnt contant geld?Geld & Recht, november 2017

Buschauffeurs nemen geen contant geld meer aan en steeds meer winkeliers zijn ook ‘pin only’. Zelfs sluis- en brugwachters zeggen het klompje vaarwel. Verdwijnt contant geld?

"Met de oprukkende digitale betalingen bestaat er steeds minder privacy. Banken en overheid loeren mee over je schouder: wat geef je uit en waaraan?"

"Uit onderzoek blijkt dat we meer uitgeven als we pinnen, dan wanneer we cash afrekenen."

Smartphone coacht patiënt in gevecht tegen suikerziekte

Diameter helps in the fight against diabetesScience & Technology Magazine, nov. 2017

Nederland telt 1,2 miljoen patiënten met diabetes 2, ofwel suikerziekte. Hoogleraar Technologie Miriam Vollenbroek van Universiteit Twente ontwierp de Diameter, een app op de smartphone die patiënten coacht. Zij won er een prijs mee samen met mede-uitvinder Guus Laverman van Zorggroep Twente.

"Gedragsverandering komt in kleine stappen. Weten dat je dagelijks tienduizend stappen moet lopen is niet genoeg, je moet het dan ook nog gaan doen."

"In een rondvraag onder diabetespatiënten beweerde 41 procent van de ondervraagden dat zij voldoende bewogen. Toen wij het nader onderzochten bleek amper vijf tot tien procent voldoende te bewegen." - Miriam Vollenbroek, hoogleraar UTwente

Keuzehulp: Camper of Caravan, de voor- en nadelen

Camper of caravanPlus Magazine, oktober 2017

Traditioneel is Nederland een caravanland, maar we worden steeds meer een camperland. Er rijden er inmiddels meer dan honderdduizend rond. Vooral kleine buscampers winnen aan populariteit. De caravan verliest het evenwel nog niet. Op iedere vijf caravans rijdt er nog steeds maar één camper rond. En die zijn duur. Maar wat een vrijheid. Tekst: Marc Laan.

"Met een camper koop je maximale vrijheid. Maar als een van beiden het niet ziet zitten, begin er dan niet aan." - Joyce van der Maat (74), die met haar Nico (76) drie maanden in Marokko rondtoerde.

"Terug naar een tent willen wij nooit meer. Dan sta je daar in Frankrijk met een schep in de regen afwateringsgeultjes te graven, terwijl een caravanbezitter toekijkt." - Hein Wouters (72), caravanbezitter, met zijn even jonge vrouw Mary.

BKR is watching youGeld & Recht, juni 2017

Sinds dit jaar heeft bijna elke Nederlander een vermelding in het register voor schulden, bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dat kan grote gevolgen hebben bij het aanvragen van een hypotheek. Wat weet het BKR van ons?

Tekst: Marc Laan

"Mobieltjes op de pof: sinds 1 april 2017  staan peperdure mobieltjes van Apple en Samsung bij het BKR geregistreerd als een lening, wanneer ze zijn aangeschaft met geleend geld. Wie een toestel van meer dan 250 euro in één of twee jaar afbetaalt in maandelijkse termijnen, steekt zich wettelijk gezien in de schulden. Wie netjes afbetaalt, krijgt bij het BKR een 'positieve registratie'. Een achterstand van één maand leidt echter al tot een 'negatieve registratie.' Per gepoft mobieltje krijg je bij de bank 4000 euro minder hypotheek."

A fresh wind is blowing in sustainable energyScience Magazine, mei 2017

Marc Dhallé ontwierp in een recordtijd van anderhalf jaar een nieuwe generatie grote windmolens, die met een superlichtgewicht spoel de prijs van windstroom naar beneden brengen.

"Currently the construction of a traditional windmill costs 2 euro per generated watt. This will drop significantly."

"A traditional wind turbine works just like a bicycle dynamo. It contains rotating magnets inside a set of copper coils. We replaced the magnets by coils with a ceramic compound of yttrium. This silver-white metal becomes superconductive under extremely cold conditions. The resistance of the material is then completely eliminated. Without friction loss, a hundred times more power flows through the ceramic coils than through copper coils."

- Marc Dhallé, natuurkundige Universiteit Twente

Knutselaar bouwt blaastest die longkanker opspoort

Universiteit Twente Alumni Magazine 2017

Guus Rijnders staat bij de Universiteit Twente bekend als ‘de knutselaar’. Hij begon als laser technicus bij de fijnmechanische werkplaats, nu is hij hoogleraar nano-elektronica en werkt hij aan een moleculaire blaastest die longkanker opspoort.

“In ons lab hebben wij piëzo-sensoren werkend gekregen die zeer gevoelig allerlei markermoleculen voor astma en kanker herkennen."

Hoe lang moet je sparen voor een ton? – Geld & Recht februari 2017

"Het oppeuzelen van een vermogen van honderdduizend euro gaat sneller dan u denkt. Stel, u bent 65 jaar en neemt maandelijks 500 euro op uit uw spaarpot of beleggingsfonds. Na 18 jaar is uw ton opgesoupeerd.
"Wie tien jaar lang 600 euro per maand op de beurs inzet, komt uit op 102.000 euro aan vermogen. De vraag is wel of u tegen die tijd nog behoefte heeft aa­n zo'n riant bedrag." 

Kinderwens na sterilisatie man

Zoeken naar goede zaadcellen

amc-magazine-nr-7-oktober-2016-6-8

In de knoop, uit de knoop AMC Magazine 17 oktober 2016

Mannen met een kinderwens die in het verleden gesteriliseerd zijn, hoeven niet meer naar Duitsland of België voor geassisteerde voortplanting. In Nederland mag nu zaad voor een ivf-bevruchting worden geoogst uit de bijbal of uit de zaadbal van de man.

"De bijbal van de man is een zaadpomp en de zaadleider is een tuinslang." - Andreas Meissner, uroloog AMC 

"Een stel moet voor het invriezen van een zaadcel tevoren wel toestemming geven. Zoiets ga je niet boven de operatietafel bediscussiëren." - Iris de Nie, vruchtbaarheidsarts AMC

revalidatie_game

Animatiespel laat patiënt thuis revalideren Commit-nl.nl, 12 september 2016

"Je zou dit spel volledig zelflerend kunnen maken, maar dat is riskant. De oefeningen die het spel ouderen laat doen, moeten volstrekt veilig zijn." 

"Games lopen wat realisme betreft tien jaar achter op de animatie-filmindustrie."

- Arjan Egges, games-specialist Universiteit Utrecht

wat-biedt-de-iphone-7

Wat biedt de iPhone 7? Plus Online, 8 september 2016

"Wie tevreden is over zijn huidige iPhone, kan er nog wel even mee toe." 

"Een Lumia 535 zonder fratsen is voor 115 euro een prima alternatief."


Rente Nul Procent_webkeil

Spaarrente nul procent: dit zijn de alternatieven

– Geld & Recht, 6 september 2016

"De banken hebben uw geld niet nodig; zij krijgen gratis geld toegestopt van de Europese Centrale Bank." 

"Wil je weten wat je later nodig hebt? Ga dan uit van wat je nu maandelijks uitgeeft, minus je hypotheeklasten en pensioenpremies." - Marc Laan

Zwaartekracht speelt spelletje met vloeistofgeleerden

Gravity_Plays_A_Game_With_Scientists1

Zwaartekracht speelt spelletje met Twentse vloeistofgeleerden

– UT Nieuws, 5 juli 2016

"Ik heb aangetoond dat vloeistofonderzoekers in het verleden een heel simpele natuurkracht over het hoofd hebben gezien: de zwaartekracht." 

"Deze ontdekking kan vergaande gevolgen hebben voor studies naar klimaatverandering en het ontstaan van regenwolken." 

- Varghese Mathai, onderzoeker MESA+, Universiteit Twente

Jonge vrouwen tussen veertig en vijftig lopen veel grotere kans op hart- en vaatziekten

amc magazine nr. 5 juni 2016.4 amc magazine nr. 5 juni 2016.5

Risicogroep veel groter – AMC Magazine, juni 2016

AMC-onderzoeker Harald Jorstad schrok er zelf flink van, toen hij zag hoeveel mensen het gevaar lopen op hart- en vaatziekten. "Door de huidige manier van risicoschatting blijft een grote groep jonge vrouwen buiten beeld. Als je alle mogelijke risico's meetelt, vallen twee keer zoveel mensen in de gevarenzone."

 - Harald Jorstad, promovendus geneeskunde AMC.
Polypil blijft heet hangijzer

In de medische wereld woedt momenteel een discussie over de vraag of het voorkomen van hart- en vaatziekten per individu aangepakt moet worden, of dat beter de hele bevolking behandeld kan worden. Een van de hete hangijzers is de zogenaamde 'polypil'. Die bevat een kleine dosis geneesmiddelen waarvan bekend is dat zij de kans verminderen op hart- en vaatziekten, zoals aspirine, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.

“Misschien is het beter dat elk individu zelf kiest hoe hij zijn gezondheid kan verbeteren. Een pil werkt wellicht gemakzucht in de hand. Bovendien is het moeilijk klachtenvrije mensen te motiveren zo'n pil dagelijks te slikken.”

Stapfrequentie

Pas op je tellen – Commit-nl.nl, 9 juni 2016

Hardloop-app adviseert over het ideale stapritme

"De mythe van 180 stappen per minuut komt van sportcoach Jack Daniels. Die zag tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles dat alle topatleten op die frequentie renden. Dit is een eigen leven gaan leiden, ook bij de sporthorloges." 

"Eigenlijk zou je kunnen volstaan met eem mp3-muziekspeler, die je tijdens het rennen dwingt tot afwisselende stapfrequenties." 

- VU-Bewegingswetenschapper Ben van Oeveren

amc magazine nr. 4 mei 2016.22 amc magazine nr. 4 mei 2016.23

Sparen in de sloppenwijk – AMC Magazine, april 2016

"Bij wijze van experiment laten wij arme inwoners in Kenia via sms-berichten wekelijks een klein bedragje overmaken naar een spaarpot. Zij kunnen er alleen bij als zij met de bus naar de stad gaan. Wat blijkt? Zij laten hun geld staan voor tegenvallers in de toekomst." 

- Dan Ariely, hoogleraar en gedragseconoom, AMC Joep Lange Leerstoel.

04-2016 waarde verzilveren woning04-2016 waarde verzilveren woning_2

De waarde verzilveren van je eigen woning? – Geld & Recht, april 2016

"Er hangt, kortom, een stevig prijskaartje aan het verzilveren van de overwaarde èn in het huis blijven wonen. De geldschieter pikt een flink graantje mee." - Marc Laan


Heilig_A4_printje

Heilig A3-printje vat ontwerp E-Auto samen – Commit-nl.nl, 28 april 2016

Dit vel papier geeft de kern weer van het hele energiebeheer van de auto. Ik gebruik dit overzicht om met alle betrokken partijen te communiceren over de wensen die zij willen toevoegen aan het systeem. Een A3-schema beperkt de ruimte voor details. Dit dwingt iedereen tot het maken van keuzes.”
Wat gebeurt er precies als ik in een elektrische auto op de eco-knop druk? Wat doet dat met de accu? Je ziet in mijn simulatie dan in één oogopslag dat de accuduur terugloopt.” 

- Steven Haveman, systeem-ingenieur

 


Oppline_Amber_Alert

Oppline: New Ambert Alert finds people where normal gsm networks fail Commit-nl.nl, april 2016

"Did you know that your smart phone has a secret life? It silently gossips about its existence to other handies, all by itself."

"Our goal was to develop an amber alert system, for locating missing children in a crowded environment."

Okan Türkeş - computer engineer Technical University Twente

01-2016 online kopen en ruilen online_Kopen_2e

Online klikken, kopen èn terugsturen – Geld & Recht, jan. 2016

"U heeft veertien dagen bedenktijd bij aankopen via internet, een postorderbedrijf of een bon in een tijdschrift." 

"Het recht van retour geldt niet voor vakanties, een maatpak of bij de pizzakoerier." 

Computer_voorspelt_Twitter._keil

Computer voorspelt populariteit Twitterplaatjes – Commit-nl.nl, jan. 2016

"Wij verklappen tevoren niet aan het computermodel wat de plaatjes populair maakt." 

"Honden en katten rollen er inderdaad uit. Maar ook foto's van een sterrenhemel, mooie landschappen, stripfiguren en ouderwetse zwart-wit-foto's."

- Thomas Mensink, informaticus Universiteit van Amsterdam

Pensioengat_Keil

Bereken uw pensioengat in een kwartier – Plus Magazine dec. 2015

"Toen de AOW in 1957 werd ingevoerd, ging men uit van een gemiddelde levensverwachting van 70 jaar. Tegenwoordig worden we echter stukken ouder. Mannen halen gemiddeld de 79 jaar, vrouwen zelfs bijna de 83 jaar."

"Het vierde gat in uw oudedagsvoorziening is ontstaan door het besluit van de politiek uw AOW later in te laten gaan."

 


Paul_Havinga_App_Kunstheup_keil

Je smartwatch is je beste hulpje – Commit-nl.nl, dec. 2015

“Zodra iemand na een heupoperatie weer kan lopen, wordt zij, hup, naar huis gestuurd. Dat scheelt dure ligdagen in het ziekenhuis." 

"Het grappige was dat patiënten extra gemotiveerd meededen omdat zij die iPad te leen kregen. ” 

- Paul Havinga, hoogleraar Pervasive Systems Universiteit Twente


Floodtags

Twitter strijdt tegen hoog water – 10 november 2015 – Commit-nl.nl
“Door achteruit te kijken naar rampen uit het verleden, kan je vooruitkijken naar de toekomst.” 

“Je kan met behulp van tweets bosbranden voorspellen, maar ook overstromingsgerelateerde ziekten, zoals dengue en diarree." 

-Jurjen Wagemaker, oprichter Floodtags

Adjiedj Bakas.jpg

Nieuwe trends in het vizier door intensief datagebruik,

25 oktober 2015 – Corporate.cbs.nl

Trendwatcher Adjiedj Bakas verdient zijn brood met toekomstvoorspellingen, verpakt in vrolijke cabareteske optredens. Daarmee houdt hij ondernemers, politici en congreszalen vol met mensen uit verschillende branches een spiegel voor. Vandaag treffen wij hem op zijn kantoor in Amsterdam in een voor zijn doen sombere bui. ‘Europa valt uit elkaar, de euro stort in en de vluchtelingen splijten de samenleving.’ Maar als altijd gloort hoop in Bakas’ profetieën. ‘Er komt een wisseling van de wacht in de elites. En dat is goed.’                         Lees het hele artikel
"De vluchtelingenstroom zal leiden tot een elitewisseling en de Turkse groenteboer gaat PVV stemmen"  

- Adjiedj Bakas, voorspeller.

Brand blussen met een iPad

 Brand blussen met een iPad
Brand blussen met een iPad – 25 september 2015, Corporate.CBS.nl
"Met onze ict-systemen kunnen wij nog niet voorspellen waar en wanneer er brand uitbreekt. Wel kunnen wij al voorspellen dát er een incident aan zit te komen. " 

- Steven van de Looij, Brandweercommandant Alkmaar.
 

Help, mijn (klein)kind gaat studeren

Help, mijn kleinkind gaat studerenZo steunt u uw studerende (klein)kind
Zo steunt u uw studerende (klein)kind – Geld & Recht, september 2015
"Schenken via een omweg, dan betaalt niemand belasting."

"Een studieschuld van 7380 euro mag je nu zelfs in 35 jaar aflossen. Kost slechts 17,50 euro per maand."
 

‘Die vluchtelingenopvang

in de regio komt er, let maar op’

 Rob de Wijk: die opvang in de regio komt er
Welke gevaren bedreigen Europa? Corporate.CBS.nl, 7 september 2015
"Onze computers speuren dagelijks volledig geautomatiseerd met slimme zoekalgoritmen het internet af naar feiten en gebeurtenissen die relevant kunnen zijn voor onze analyses en toekomstscenario's."
 "De kans dat de crisis met Rusland uit de klauwen loopt is levensgroot." 

- Rob de Wijk, directeur kennisinstituut HCSS
 
 

Werken aan een wereld

die draait op zonne-energie

Polman

Werken aan een wereld die draait op zonne-energie –  SPUI aug. 2015
 "Nederlandse politici hebben weinig moed. Het ontbreekt aan een strategische visie op energiebeleid."

"Ik ga al mijn colleges voorzien van theaterelementen."

- Albert Polman, hoogleraar Zonne-energie, Universiteit van Amsterdam.

KOPIJ_FINAL_Commit_Theo_Gevers_Gezichten
Emolab herkent onze zes basis-emoties. – www.commit-nl.nl, 9 april 2015.
“Frappant is dat een computer emoties veel beter meet dan een mens. De software ziet spierbewegingen van micro-seconden, die ons als mens ontgaan."

- Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision, Universiteit van Amsterdam.

———————————————————————————————————

10-2014 Erfenis? Nee, dank u 10-2014 Erfenis? Nee, dank u (2)
Een erfenis? Nee, dank u. – Geld & Recht december 2014
"Door je te ontfermen over een deel van de erfenis van oma, bijvoorbeeld een sierraad, aanvaard je juridisch ook de onzichtbare schulden in de nalatenschap."

"Vraag de notaris de erfenis onder voorwaarden te aanvaarden."
———————————————————————————————————KOPIJ Commit diabetes_Marc_Laan FINAL
Slim beeldschermpje stelt diabetespatiënt gerust – Commit-nl.nl,  31 oktober 2014
"Veel diabeten vinden het beangstigend te worden overgeleverd aan een computertoestel. Je wilt eigenlijk liever zelf in control zijn. De grafische interface is daarom vooral geruststellend bedoeld."

- Mickael Boulay, industrieel vormgever.
 
 
———————————————————————————————————–

KOPIJ Marc Laan Samsung healthcare

Samsung breekt op kousevoeten in op medische markt Nederland Zorgvisie, 26 september 2014

"Net als eerder Philips en Intel ruikt Samsung een miljardenomzet in de zorgindustrie."

COPY_Final_Commit_Sensei_Kannav_English

Run with intelligence – Commit-nl.nl,  27 september 2014

Vikas Kannav: "With our Sensei running device we analyze within seconds if you're tired today, or fit. After only three runs our algorithms can recognize you." 

CBS_Magazine_juni_2014_Barbara_Baarsma

Barbara Baarsma: “We mogen ons niet in slaap laten sussen door een paar groeicijfers.” – CBS Magazine 2014-2

 RM2014-02 Baarsma_46RM2014-02 Baarsma_47RM2014-02 Baarsma_48RM2014-02 Baarsma_49

"Mijn studie Industrieel Ontwerp in Delft was een enorme vergissing" 

- Barbara Baarsma

wetenschapHetParool21juni2014-1

Een zonnecel die alle kleuren vangt, Het Parool, 21 juni 2014

"Eigenlijk is wat wij doen een vorm van chemisch koken" - Albert Polman, hoogleraar natuurkunde bij Amolf in Amsterdam."

"Iedereen kan straks super-efficiënte zonnecellen maken, ook in Afrika" 

- Erik Garnett, onderzoeksleider zonnecellen bij Amolf

SPUI_40_juni_2014_Philipp_Koellinger

‘Wij zijn geen genenjagers’ – SPUI nr. 40, juni 2014

Tekstversie

Al binnen een paar minuten neemt het gesprek met Philipp Koellinger over zijn onderzoek naar het 'ondernemers-gen' een verrassende wending: "Eigenlijk weten we nog zo goed als niets over de effecten van genen op menselijk gedrag." 

- Philipp Koellinger, hoogleraar Geno-Economics is op zoek naar het ondernemersgen.

Poep_biobank_speurt_naar_kanker_Het Parool_14-06-2014

Biobank zoekt naar kankersporen in poep – Het Parool, 14 juni 2014

"Negentig procent van de kansrijke gen-studies bereikt de kankerpatiënt niet." 

- Gerrit Meijer, Kankerspecialist VUmc

Zonnepanelen_verdienen_zich_terug_Plus_Magazine_juni_2014-1Zonnepanelen_verdienen_zich_terug_Plus_Magazine_juni_2014-2Zonnepanelen_verdienen_zich_terug_Plus_Magazine_juni_2014-3

Zonnepanelen goedkoper  via collectieve veiling – Geld & Recht, juni 2014

Een lekje in de Europese wetgeving zorgt voor belastingvoordeel bij solar-stroom.


Ben_Saunders_Poolavonturier

“Britse stuntman werd van Antarctica gered door reisbureau.”

Ben Saunders_Poolavonturier_WetenschapHet Parool_22 feb. 2014


Cruise_Control_Onveilig_ wetenschap_HetParool_12april2014-2

“Opmerkelijk: vooral dertig-minners sukkelen in slaap achter het stuur.”

Cruise_Control_geeft te veel rust, Bijlage WetenschapHet Parool_12 april 2014


Sloot

Hoogleraar UvA: “Ik ga met Big Data heel Amsterdam in een computersimulatie stoppen.”

De Stad is een Netwerk – Interview met Peter SlootSPUI Magazine dec. 2013


Schat_zijn_we_verzekerd_Plus_Magazine_feb_2014-1Schat_zijn_we_verzekerd_Plus_Magazine_feb_2014-2Schat_zijn_we_verzekerd_Plus_Magazine_feb_2014-3

Schat, zijn we verzekerd?, Geld & Recht feb 2014

“Nederlanders zijn het op één na duurst verzekerde volk ter wereld.”


Garantie

U heeft veel meer garantie dan u denkt – ZIN_sept 2013


Interview met Jan Maarten Slagter (VEB): 'Totale transparatie bestaat niet' Slagter-11

Jan Maarten Slagter: ‘Totale transparantie bestaat niet’ – CBS Magazine jan. 2014


De lay-outwand op de redactie van Geld & Recht: artikel over de pensioenoorlog.

De lay-outwand op de redactie van Geld & Recht: artikel over de pensioenoorlog, okt. 2013